O medu

Mnoho lidí se na med dívá pouze jako na sladkost. Ve své podstatě se ale jedná o čistě přírodní sladidlo, které je o mnoho zdravější a pro tělo lépe stravitelnější než klasický bílý cukr vyráběný z cukrové řepy nebo třtiny. Když se podíváme na jeho srovnání s bílým cukrem, který je dnes mimochodem nejčastěji používán jako sladidlo, zjistíme, proč je med jako sladidlo zdravější než cukr.

Obě sladidla mají odlišná složení. Cukr je složen ze sacharózy, kterou musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby je mohly buňky lidského těla využít k výživě. Během procesu štěpení tělo spotřebovává mnoho látek, mezi nimiž je například vitamín B, vápník nebo hořčík. Oproti cukru je med složen z glukózy, kterou buňky vstřebávají přímo, tedy bez štěpení a spotřeby důležitých minerálních látek a vitamínů a fruktózy, která se přemění pouze strukturně, tedy opět bez štěpení.

Také v porovnání obsahu vitamínů a minerálních látek jednoznačně vyhrává med nad bílým cukrem. Aby byl bílý cukr skutečně bílý, podstupuje proces rafinace, která sice cukr dokonale vyčistí, ale bohužel ho i zbaví veškerých jeho bonusů. V medu oproti tomu nalezneme draslík, vápník, sodík, hořčík, železo, zinek a v malém množství například vitamín B1, B2, B3 a vitamín C.

Když už tady vyjmenováváme všechny klady, které med má, nesmím opomenout zdůraznit, že se jedná o čistě přírodní produkt bez jakýchkoli přidaných chemických látek. A za jeho blahodárné působení na zdraví nejlépe mluví jedno staré čínské přísloví, které říká:

 

 

Druhy medů 

Květový

Květový med někdy také označován jako nektarový vzniká zahuštěním nektaru z květů rostlin. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Je výborně stravitelný. Obsahuje pylová zrna, která jej obohacují o přírodní povzbuzující látky a zároveň se můžou podílet na zlepšování alergií na pyl. Kromě vícedruhového květového medu, který je směsí mnoha druhů kvetoucích rostlin, jsou známy i jednodruhové jako například akátový, řepkový nebo slunečnicový.

Lipový

Opět již podle názvu můžeme odhadnout původ lipového medu. Pochází převážně z nektaru z lipového květu a velmi často je doplněn také medovicí z tohoto stromu. Díky výrazné chuti a vůni po lípě, patří tento med mezi jeden z nejaromatičtějších. Má jantarovou barvu a je hojně užíván při různých nachlazeních.

Lesní

Lesní med bývá také často označován jako medovicový. Vzniká činností včel ve spolupráci s dalším hmyzem, jako jsou například mšice. Ty sbírají mízu z listnatých a jehličnatých stromů a jejím přefiltrováním vzniká takzvaná medovice. Lesní med je výrazně tmavší než květový, což je způsobeno rostlinnými barvivy obsaženými v míze dřevin. Má také větší obsah minerálních látek a stopových prvků a pomaleji krystalizuje.

Květový pastovaný

Přirozenou vlastností medu je jeho krystalizace. Především květové medy krystalizují velice rychle. Aby se tomuto procesu zamezilo, je med speciálně upravován řízenou krystalizací za vzniku jeho pastované formy s krásně krémovou konzistencí. Pastovaný med si zachovává všechny chuťové i kvalitativní vlastnosti, snadno se však roztírá a neteče.

Smíšený

Jak už sám název napovídá, jedná se o směs jak z nektarové, tak medovicové snůšky. Smíšené medy mají velmi odlišné vlastnosti v závislosti na převaze té či oné snůšky. Také barva a chuť bývá velmi rozdílná.